úterý 22. června 2010

Medal Of Honor - Dojmy z MP BETY

Hráč MW2 zapíná betu nového Medal Of Honoru. Po menších problémech s připojením ( Které jsou ovšem v porovnání s IWnetem nicotné ) se dostává na mapu. Hraje se Hellmand Valley - Combat Assault. Hráč se dostává do bitvy a je zmaten - Jaktože teroristi nemají kevlarové vesty ? Proč nemají Bushmaster ACR-ka ? A proč na jejich AK47 nejsou žádné taktické lišty ani optiky ? Hráč se ale uklidní. Po chvíli díky štěstí získal několik killů za sebou. Těší se až na ty americké šmejdy povolá Pavelow. Ale co to ? Ta drzá hra mu dala jenom minomety! Hráč se rozhodne že nic nepovolá, ale dá ještě několik killů. Třeba mu padne AC-130 nebo dokonce Tactical Nuke. Nic. Navíc začal běhat po celé mapě... ale co to ? Nemůže získat žádný kill. Vždycky ho sejme skupinka rangerů. Hráč znechuceně hru vypíná a jde na MW2, kde se utěší povoláním AC-130.

Je většinou ( Opakuji většinou a zdravím MW2 ) standardem že se hráč při hraní SP kampaně cítí jako by byl opravdu "tam". Jako by se musel krýt před kulkami a zabíjet nepřátelské vojáky kvůli záchraně svého života. Ovšem Medal Of Honoru se podařilo něco naprosto nevídaného - Vtěsnat atmosféru Blízkovýchodních bojů i do Multiplayeru. Hráč je za každé zaskórované zabití šťastný, a když se mu podaří odrazit Americký nápor, nejraději by si z plných plic zařval "JO!".Navíc by nejraději oslavil každé odemčené příslušenství ke zbrani / každou novou zbraň.




To byly moje první dojmy z asi 30 minut hraní Bety. Ovšem pak přišly ty stinné stránky - není jich moc, ale každá hra nějaké má. U Medal Of Honor BETA je to zejména až neskutečná zabugovanost. Hra se náhodně vypíná ať už při dosáhnutí 3, 4 nebo 5 zabití nebo při změně zbraně. Naštěstí se nahrané body průběžně ukládají, tak je nemožné něco ztratit. Pak tu je nemožnost pohybu při otevření "Chat tabu" - do kterého nejde psát a který nejde zavřít. Ale je nutno mít na paměti že jde o první verzi Betaverze a že tohle je vlastně její cíl. Zjistit případné chyby. Samozřejmě jsou tu ještě drobnosti jako nemožnost střelby z granátometu ( Který je mimochodem mnohem realističtější než v jedné nejmenované hře od IW. ) při prvním spawnu po změně strany a zbraně. Ale to jsou všechno v porovnání s plusy hry jenom nicotné detaily. Každý, kdo si uvědomí nedokončenost této hry se jimi ale nebude zabývat a přijme je s chladnou hlavou.

A teď k té pozitivnější stránce Bety : Je toho opravdu hodně. Ať už jde o podstatné, herní plusy jako například vyváženost zbraní, nebo o absolutně bezvýznamné plusy které jenom podporují realističnost - jako fakt, že obě strany mají své vlastní zbraně a je tak nemožné spatřit Talibánce v hadrech a taktickou M4. Začnu těmi podstatnějšími...a zajímavějšími. Nejdříve je to absolutní vyváženost všech prvků. Zbraně na nižších levelech nejsou silnější než ty na vyšších, všechny 3 třídy ( Assault, Spec-Ops a Sniper ) jsou opravdu vyrovnané. Jak to udělat s nepřátelským APC ? Assault má granátomet, Spec-Ops RPG a Sniper výbušniny. Tím ovšem nechci říct že se dá ve hře sólovat. Určitá spolupráce je potřeba vždycky - například při útoku na MG Nest je potřeba podpora odstřelovače, palebná síla "útočníka" i flexibilita SpecOps. Vlk samotář prostě tady nemá šanci na úspěch. Ale zpátky k vyváženosti - Kromě zbraní je to i vyváženost obou bojujících stran. Dobře viditelná je na mapě Hellmand Valley, kde musí Talibán udržet několik klíčových taktických bodů a zabránit tak Američanům ve zničení talibánské základny. Zatímco Talibánci mají nepřehlédnutelnou výhodu v podobě kulometného hnízda, velkého počtu krytí a barikád, Američané mají APC a velký počet možností jak Afgháncům vpadnou do zad.


Dalším plusem je určitě systém odměn, trochu podobný tomu v BF:BC2. Pak je tu jakási primitivní forma Create-A-Class z CoD4. "Primitivní" ale není vždy synonymum pro "špatný". Například nezamrzí absence některých perků nebo deathstreaků. Nebo chyběl by někomu Maraton, Lightweight nebo Cold-Blooded ? Ovšem takové "blbůstky" jako attachmenty nebo odemykání nových zbraní nechybí. Každá třída má své specifické vylepšení. Zatímco u Spec-Ops najdeme laser, u Assault například kulomet. Počet dosavadních vylepšení je na Betaverzi poměrně vysoký - neočekávejte ale nějaké ohromující číslo. Ve směs jde o další zásobník, novou zbraň, tlumič, kolimátor a optika, a nějaké to specifické vylepšení pro danou třídu. Realističnosti - a potažmo i atmosféře - určitě neuškodí rozdílné zbraně a vylepšení pro obě strany. Zatímco laser pro US Spec-Ops je precizně nasazený na Ris-liště, u Talibánu je ke zbrani prostě přivázaný.Stejně tak jde Americký voják do boje s M21, zatímco terorista s SVD. Pak tu jsou ještě menší plusy jako částečně zničitelné prostředí nebo nádherné modely a animace, ale ty nemá cenu rozvádět.



Blížíme se do závěru. Je tedy čas na nějaké to závěrečné shrnutí - Multiplayer Medal Of Honoru se zatím jeví jako zábavný a dech beroucí zážitek. Ale všechno se může do vydání změnit, vypadá to že kluci z DICE vykonali fakt dobrou práci a poučili se z mnohých chyb spáchaných v Multiplayeru v Bad Company 2. No a jak to vlastně je s podobností mezi těmito dvěma tituly ? Je jasné, že když 2 hry dělá stejný tým na stejném enginu, nemůžou vypadat totálně jinak. Mezi je sice opravdu zatím celkem málo rozdílů - ale co ? MoH se hraje dobře ( Ba dokonce lépe než BC2 ) a to je to hlavní. A pro rejpaly kterým vadí naprosto stejná podoba - počkejte si na Singleplayer. Ten už dělá kompletně EA a určitě půjde o famózně epickou akci.

Index očekávání : 9,5/10

úterý 15. června 2010

A teď trocha nostalgie, aneb zasraní rejžožrouti.

"Ra-ta-ta kurva ra-ta-ta-ta!!!"
-SFC CJ Hornster

Nedávno jsem při obvyklém brouzdání po internetu narazil na skladbu "Pseudo-hendrix" což - jak jistě většina z vás ví, je soundtrack z (v podstatě) první pořádné FPS odehrávající se během války ve Vietnamu. A co je lepší - byla to hra Česká ! Vyšla v roce 2003 pod záštitou firmy 2K Czech. Na "svou dobu" ( hergot, vždyť je to pár let :D ) to byla opravdu parádní hra. Realisticky ztvárněný boj, parádní hlášky a zábavný multiplayer. Dokonce i grafikou - i když ta nám přijde dnes směšná - byla lepší než některá konkurence.

"Nažerte se olova rejžožrouti zasraní!!!"
-SFC PJ Defort

Fantastický byla i rozmanitost herního prostředí. Je samozřejmě jasné že u hry, která se odehrává ve Vietnamu se nedá čekat hra ve všech podnebných pásech. Ale i tak - hráč bojoval na Americké základně pot útokem, pouze s pistolí v temných tunelech Vietcongu, s kulometem na lodi při snaze probojovat se zpátky na základnu, v džungli, bažině a nebo při útoku na pustý, rozstřílený kopec. Samozřejmostí byly i časté lety na palubě vrtulníku nebo v sedačce džípu.

"Já jsem udělal z hovna vojáka!"
-"Výcvikový seržant"

A nudná nebyla ani náplň misí. Od likvidace odstřelovače, přes průzkum, čištění tunelů Vietcongu, útoku na kopec, obranu základny až po čištění bažiny nebo ničení mostů. Občas hra dokonce přinesla překvapení - například když se při průzkumu domnělé tankové divize NVA přišlo na fakt že tanky jsou ve skutečnosti rezavějící francouzské náklaďáky. Zajímavá byla také možnost postupného odemykání lepších zbraní pro skirmish mod. A nebo možnost si před každou misí vyzkoušet na střelnici zbraň....a rozhodnout se jestli si ji na misi opravdu vzít. Když už jsem u těch zbraní - ve hře jicj je opravdu velké množství. Najdeme tam jak slavný sovětský PPSh, americkou M16, M3 Grease gun nebo proslulý "Tommy Gun".

"Udělám ti další díru do prdele!"
-SFC CJ Hornster

Nezapomenutelný je i český dabing, který zní jak od opravdových profesionálu. Třeba to bude tím že ho "spáchali" opravdoví profesionálové. Ať už povýšenecké kecy "výcvikového seržanta" ("...Nebo budete kopat zákopy do betonu kávovou lžičkou !") nebo zkomolené fráze stopaře a průvodce Le Duy Nhuta ("Hnusnej rudej prasata!!!"). I když je to trochu podivné, slyšet od Amerických vojáků krásně sprostou češtinu - je tak nádherná, že by byl hřích s ní hru alespoň jednou neprojet.


"Jó, voni si chlastaj a my tady tancujem mezi střepinama."
-SFC PJ Defort

A co z toho všeho plyne ? Vietcong je parádní hra, kterou by si měl zahrát každý Čech kterého baví FPS. Nebo alespoň vyzkoušet - hra má v podstatě jedinou chybu.A to grafiku - která ale byla na svou dobu více než povedená. Kdybych měl hru ohodnotit, tak jí dávám jasných 9/10.


neděle 13. června 2010

Aktivní Vize kontra Nekonečný Ward.

Takže. Nedávno jsem se dozvěděl že vývojářské studio Infinity Ward ( Které má na kontě v podstatě jedinou hru, resp. sérii) je ve skutečnosti jenom stádem, vlastněným publisherem Activisionem ( Který má na kontě desítky her, resp. sérií ). A že by dávno chtělo vytvořit novou hru, Activision jej nutí neustále vkládat hry které nechce a vyhazuje zaměstnance jak na běžicím pásu. Těm, které nevyhodil snižuje platy. V podstatě moderní otrokářství, že? No a samozřejmě že všem členům IW zakazuje naslouchat názorům hráčů. Je to (bohužel) dost rozšířený názor - A jak už dost rozšířené názory bývají - špatný. Níže si můžete prohlédnout takovou malou, urousanou, skromnou tabulku plnou mýtů o "vztahu" Davida a Goliáše.

MÝT
FAKT?
REALITA
Activision přímo určuje cenu DLCANOActivision opravdu určuje hrubou cenu DLC. Myslíte si ale že by IW
nabízeli DLC zadarmo ? Ne. Nejraději by si zaúčtovali ještě víc.
Activision přímo určuje obsahDLCNEJeden z největších nesmyslů. Acti. si tak maximálně řekne aby tam byly nějaké mapy z CoD4.
Activision "vymyslel" IWnetNENejvětší nesmysl. IWnet je dílem Infinity Ward. Nebo je to snad ACTInet ?
IW se absolutně rozpadloNETi, co hry tvořili zůstali. Tj. modelleři, animátoři, mappeři,
zvukaři... odešli pouze šašci kteří se stýkali s veřejností. + Pár
Concept Arterů a modellerů.
Activision určil Killstreaky a DeathstreakyNETo Infinity Ward tvoří hru, NE Activision. Bohužel - Pak by MW2 možná vypadala lépe.
Activision jen zpomaluje rozlet IWNEBez Activisionu by nevyšla ani CoD1 - Natož pak slátanina jménem Modern Warfare 2.

IW jde jen o dobro hráčů - Activision jim to ale zakazuje

NE
IW nedbali na téměř žádné z hráčských nápadů. Narozdíl např. od Valve, kteří podporují i přímou hráčskou tvorbu. Nebo všiml si někdo že by se vybalancovaly zbraně ?
Activision "dal" MW2 na Steam
ANO
Ano - to je pravda. A udělal fakt dobrou věc.

úterý 1. června 2010

Vietnam tehdy a... tehdy ?

Zkušený voják dává poslední rozkazy. Nabije zbraň a popřeje svému týmu hodně štěstí. Připraví se a po kontrole výbavy vyráží dveře spouští se smrtící roj střel, nezáleží na tom kdo v místnosti je. Členové Vietcongu, NVA nebo ženy a děti. Dostali jasný úkol : Vyčistit budovu. Nábojnice téměř neslyšně dopadají na zem. Střelba neutichá. Několik sekund trvající záblesky a křik utichly. Voják zajišťuje zbraň a lehce kopne do nejbližšího těla. Žena se nehýbe. Otočí se na svého parťáka a polohlasem pronese "Myslím, že tady jsme skončili".......

Asi tak to mohlo vypadat při čistění jednotlivých ulic, domů a místností během bojů v Huế. Americká vojska dostala za úkol znovu získat město během Novoroční ( Tet ) ofenzívy. Použity byly stovky bomb, dělostřelectvo a snad i napalm. A to všechno přímo na Huế. Počet obětí jak civilních, tak vojenských se pohyboval kolem 10.000 . Ale nic z toho jako by nebylo. Proč ? Ptáte se možná co to zase píšu za nesmysly. Následující článek se bude totiž věnovat míře reality v připravovaném MEGA-GIGA-SUPER-HITU od Treyarchu, Call Of Duty : Black Ops.


Nejdříve něco málo informací o tomto titulu, který by se měl objevit na pultech obchodů 9.11. 2010. Tato FPS by se měla odehrávat během studené války , a to hned v několika časových etapách a bojištích. Zastřílet by jsme si tak měli ve Vietnamu nebo na Sibiři. Objevit by se měla spousta inovací ( I když zatím nikdo neví zda to jsou opravdu inovace, ne jen ukradené nápady jako v případě MW2 ). Ale - Jsou novinky a úpravy k něčemu, když hra bude realistická asi jako pacman ? Odpověď zní zřejmě ano. Bohužel většina hráčů ( Ať děti nebo i dospělí ) přijímá hru jak jim je předložena. Je jim jedno jestli Američani osvobodili Berlín, jestli se M1 Garand opravdu musí přebít až když se vystřílí zásobník a nebo že mají nepřátelé vždy stonásobnou přesilu. Na tom je ale založen herní průmysl - koupil by si někdo hru kde je hráč po jednom zásahu mrtvý ? Kde nemá 650 nábojů ? Kde se nenaučí během sekundy řídit tank ? Ano, koupil. A těch her je spousta. Namátkou třeba Red Orchestra, z části i Arma nebo Operace Flashpoint.
Ale zpátky k tématu - Realističnost v Black Ops. Stejně jako u předchozích dílů ( A většiny dalších FPS ) se nesmí očekávat vojenský simulátor. Nepřátel budou vždy stovky, nábojů tisíce a hráč bude mít odolnost ocelového slona. Kritizovat se tedy dá buď stránka grafická (tj. modely, textury nebo mapy ) a nebo faktická.....


Zřejmě si jako spoust dalších myslíte, že válka ve Vietnamu vlastně nebylo nic tak strašného. Sedět na základně. poslouchat hudbu, občas shodit napalm na Vietcong a pak zase poslouchat hudbu. Bohužel tento názor podporuje spousta Pentagonem podporovaných filmů. Boje většinou neprobíhaly ze vzduchu, ale na zemi. Američtí vojáci umírali podstatně víc než v už zmíněných filmech kde z celé jednotky po boji proti divizi NVA zemře jeden voják. A Američané nikdy nedobyli důležitou kótu hned na první pokus. Ovšem ve hře bude skutečnost jiná. Spojenci zásadně střílí pouze partyzány a vždy varují před střelbou do civilistů ( a přitom ve skutečnosti bylo 60% náletů nebo dělostřelecké palby zamířeno právě na vesnice kde se nevyskytovali žádní členové Vietcongu nebo NVA ). V městských bojích ( Což bude pravděpodobně většina Vietnamské kampaně ) budou zřejmě převládat úkoly typu "dostaň se z místa A do místa B". A jak asi bude mise probíhat ?

Oba muži vchází na ulici. Nikde nikdo. Dají se do leva. V okně tři členové Vietcongu, stačí tři rychlé rány a všichni jsou mrtví. Tank. Naštěstí se u stěny nachází několik beden s raketomety, jeden z vojáků bleskově popadá RPG a 18 raket. Vystřelí. Tank se v epické explozi rozletí na několik kusů. 4 vojáci Vietcongu. Stačí pár střel a nepřítel je bez odporu zlikvidován. Četa Vietcongu. Stačí se schovat, hodit granát a čekat. Po dvou sekundách je celá četa rozmetána. Jeden ale přežil. Jedna kulka, jeden mrtvý. Pokračují. Dalších několik členů Vietcongu. Další nábojnice dopadají na zem. Pokračují. Za rohem se objeví několik siluet, jeden z vojáků bleskurychle zařve "NESTŘÍLEJ - to jsou civilisté!". Druhý voják uposlechne a sklopí zbraň....


Realita byla ale jiná.Američtí vojáci se pohybovali ve skupinách okolo 20, 30 vojáků. (Uznejme ale že ve hře hrajete za člena speciálních jednotek.) Často je na nekonečné desítky minut zastavili i tři nebo čtyři členové Vietcongu. Při přesunu se museli neustále krýt, odkudkoliv mohla přijít první rána. A většinou spustili palbu jakmile spatřili kohokoliv kdo neměl zelenou uniformu.... Blížíme se k závěru, proti kterému můžete protestovat nebo s ním nesouhlasit. Ale to bude asi tak všechno co s tím budete moci dělat.


Jak to tedy bude s realističností v Black Ops ? Zřejmě stejně jako v ostatních dílech Call of Duty. Američané jsou ti hodní, dávají pozor na civilisty, sami jsou nezranitelní. Mrzí mě že se nemůžu více rozepsat, ale není o čem. Respektive není jak :) Nevím jak si utřídi myšlenky, a seskládat z nich článek. Ale počkat - chtěl jsem psát o realitě, ale grafickou stránku jsem úplně vynechal ! No nic, budu ji muset věnovat další článek.