pátek 16. července 2010

Singularity - Manipulace s časem ve stínu rudé hvězdy

Her obsahujících manipulaci s časem opravdu není mnoho. Dokonce by se daly spočítat na prstech jedné ruky ( Mluvím o přímé manipulaci, ne o naskriptovaném cestování v čase jako v nepříliš známém Darkest Of Days ) - namátkou například starší titul TimeShift, který si povětšinou odnesl dobré hodnocení. A proto každý určitě očekával příchod FPS Singularity, vyvíjené týmem Raven Software který se proslavil naprostou průměrností většiny svých titulů. Ale co Singularity ? Originální, áčková hra nebo průměrný ničím nezajímavý titul ? Podívejme se tomu na zoubek.


Singularita (z lat. singularis, ojedinělý, jedinečný) by se dala popsat jako výjimečný bod v jinak spojitém průběhu nějakého děje, funkce a pod. V kosmologii se takto označuje počátek našeho vesmíru, zatímco v mytologii nejvyšší stupeň veškerého vědění. Je zřejmě navždy nezodpovězenou otázkou v jaké souvislosti se autoři rozhodli hru pojmenovat právě takhle a proč se ve hře oobjevují nesmyslná slova napsaná azbukou. Ale zpátky ke hře...

Stárnu, stárneš, stárneme.

Hlavním tahákem celé hry by měla být neomezená manipulace s časem. Od možnosti nechat zestárnout nepřátele, přes možnost nechat omládnout schody až po omlazení bedny. Samozřejmě je toho mnohem víc.... A nebo ne ? Na rozdíl od již zmiňovaného Timeshiftu je jedinou přímou a nenaskriptovanou manipulací s časem schopnost nechat zestárnout nebo omládnout vybrané předměty. Pak tu jsou ještě naskriptované přesuny v čase, a to hlavně mezi 50. léty 20. století a rokem 2010, kde se hra i z velké části odehrává. Koncept schopnosti ovládat čas je sice dostačující, ale rozhodně nevyužitý. Kde je ta možnost zpomalit nebo úplně zastavit čas jako v Timeshiftu ?

Jéééé! Podívej! Rapture....ehm...Katorga-12?

A co grafická stránka ? V prvních minutách hraní si každý hráč nemůže nevzpomět na Bioshock. Vizuální stránka obou her je opravdu velice podobná. Zřejmě to bude způsobeno použitím Unreal enginu ( Bioshock sice využívá verzi 2.5, zatímco Singularity 3, ale to je opravdu celkem malý rozdíl ). Ovšem tato podobnost nemusí být na škodu- hra vypadá opravdu pěkně a to včetně modelů, textur, animací i celkové atmosféry. Všude visí rudé vlajky, praporky a nebo sochy komunistických vůdců. Pěkná je i zvuková stránka, která celkovou depresivní a tmavou atmosféru jenom umocňuje. Samozřejmě ale nezůstavá pouze u kopírování Bioshocku. Autoři si vzali něco i z her typu Call Of Duty, Half-Life 2 a nebo Silent Hill.


I bylo objeveno E99 a všecko se to dodělalo.....

Celý herní příběh se točí kolem tajného ostrova ( resp. základny Katorga-12 ) kdesi mezi USA a SSSR. Je to jediné místo na světě kde se vyskytuje záhadný prvek E99 ( V reálu Einsteinium ). Sověti díky své zlé, špinavé a ďábelské mysli okamžitě ostrov obsadili a začali E99 těžit ve velkém. Na ostrově si zřídili základnu, město, továrny a přístaviště a začali vesele experimentovat se záhadným prvkem. ( Nyní si jistě něko vzpomene na Plasmidy ) Ale něco se pokazilo. Ostrov zpustl a jeho obyvatelé se proměnili v mutanty. O několik desítek let později přicházi na scénu hráč a všechno uvede na pravou míru. Využívá k tomu mimo jiné i již zmíněné zařízení na měnění věku živých i neživých věcí.



A závěr ?

Singularity je rozhodně zajímavá, a do jisté míry i zábavná hra která si své fandy rozhodně najde. Pro mě to však byla jeno další Run And Shoot FPS jen s několika malými inovacemi jako možnost nechat zestárnout nebo naopak omládnout spoustu věcí.
Za sebe dávám 6/10

Žádné komentáře:

Okomentovat