úterý 15. června 2010

A teď trocha nostalgie, aneb zasraní rejžožrouti.

"Ra-ta-ta kurva ra-ta-ta-ta!!!"
-SFC CJ Hornster

Nedávno jsem při obvyklém brouzdání po internetu narazil na skladbu "Pseudo-hendrix" což - jak jistě většina z vás ví, je soundtrack z (v podstatě) první pořádné FPS odehrávající se během války ve Vietnamu. A co je lepší - byla to hra Česká ! Vyšla v roce 2003 pod záštitou firmy 2K Czech. Na "svou dobu" ( hergot, vždyť je to pár let :D ) to byla opravdu parádní hra. Realisticky ztvárněný boj, parádní hlášky a zábavný multiplayer. Dokonce i grafikou - i když ta nám přijde dnes směšná - byla lepší než některá konkurence.

"Nažerte se olova rejžožrouti zasraní!!!"
-SFC PJ Defort

Fantastický byla i rozmanitost herního prostředí. Je samozřejmě jasné že u hry, která se odehrává ve Vietnamu se nedá čekat hra ve všech podnebných pásech. Ale i tak - hráč bojoval na Americké základně pot útokem, pouze s pistolí v temných tunelech Vietcongu, s kulometem na lodi při snaze probojovat se zpátky na základnu, v džungli, bažině a nebo při útoku na pustý, rozstřílený kopec. Samozřejmostí byly i časté lety na palubě vrtulníku nebo v sedačce džípu.

"Já jsem udělal z hovna vojáka!"
-"Výcvikový seržant"

A nudná nebyla ani náplň misí. Od likvidace odstřelovače, přes průzkum, čištění tunelů Vietcongu, útoku na kopec, obranu základny až po čištění bažiny nebo ničení mostů. Občas hra dokonce přinesla překvapení - například když se při průzkumu domnělé tankové divize NVA přišlo na fakt že tanky jsou ve skutečnosti rezavějící francouzské náklaďáky. Zajímavá byla také možnost postupného odemykání lepších zbraní pro skirmish mod. A nebo možnost si před každou misí vyzkoušet na střelnici zbraň....a rozhodnout se jestli si ji na misi opravdu vzít. Když už jsem u těch zbraní - ve hře jicj je opravdu velké množství. Najdeme tam jak slavný sovětský PPSh, americkou M16, M3 Grease gun nebo proslulý "Tommy Gun".

"Udělám ti další díru do prdele!"
-SFC CJ Hornster

Nezapomenutelný je i český dabing, který zní jak od opravdových profesionálu. Třeba to bude tím že ho "spáchali" opravdoví profesionálové. Ať už povýšenecké kecy "výcvikového seržanta" ("...Nebo budete kopat zákopy do betonu kávovou lžičkou !") nebo zkomolené fráze stopaře a průvodce Le Duy Nhuta ("Hnusnej rudej prasata!!!"). I když je to trochu podivné, slyšet od Amerických vojáků krásně sprostou češtinu - je tak nádherná, že by byl hřích s ní hru alespoň jednou neprojet.


"Jó, voni si chlastaj a my tady tancujem mezi střepinama."
-SFC PJ Defort

A co z toho všeho plyne ? Vietcong je parádní hra, kterou by si měl zahrát každý Čech kterého baví FPS. Nebo alespoň vyzkoušet - hra má v podstatě jedinou chybu.A to grafiku - která ale byla na svou dobu více než povedená. Kdybych měl hru ohodnotit, tak jí dávám jasných 9/10.


1 komentář:

  1. Peckovní hra tohle :) Sice ta hra vypadá jako by ji dělali vývojáři z 2K Czech dělali v editoru 3d tetrisu.

    OdpovědětVymazat